Misstanke om akut tillstånd
1. Ring 112 om du misstänker ett akut tillstånd.
2. Om enskilde har kommunal hälso- och sjukvård (hemsjukvård) informerar du dem om situationen.
3. Informera din chef eller administratör med inriktning planering. När situationen uppstår på kvällar, nätter och helger kontaktar du Trygghetsjouren på telefonnummer 031-365 85 85
4. Kontakta anhöriga/närstående om det finns samtycke. Du hittar kontaktuppgifter till exempel telefonnummer till anhöriga på omsorgstagarens personkort i Treserva.
5. Dokumentera i daganteckningarna och rapportera eventuell avvikelse i Treserva. Om den enskilde enbart har hälso- och sjukvårdsåtgärder se punkt 2.
Ej akut tillstånd
1. Den enskilde, som inte har hemsjukvård, kan dagtid ringa primärvården eller 1177 på kvällar och helger. Om den enskilde vill, kan närstående hjälpa enskilde att kontakta primärvården. Du kan hjälpa till i kontakten med primärvården om inte närstående har möjlighet.
2. Om den enskilde har hemsjukvård kontakta dem. Använd kommunikationsstödet SBAR i kontakten med sjuksköterska. Berätta om situationen, den enskildes bakgrund, aktuellt tillstånd.
3. Meddela anhöriga/närstående om den enskilde har lämnat samtycke. Du hittar kontaktuppgifter till exempel telefonnummer till anhöriga på omsorgstagarens personkort i Treserva.
4. Dokumentera i daganteckningar och rapportera eventuell avvikelse i Treserva. Om den enskilde enbart har hälso- och sjukvårdsåtgärder se punkt 2.
Följa med till sjukhus eller inte
Om den enskilde inte vill åka själv till sjukhus är det i första hand anhöriga som följer med. Hjälp den enskilde att kontakta anhöriga. Om anhöriga inte har möjlighet att följa med till sjukhus och den enskilde inte kan tala för sig själv kontaktar du alltid din chef.
Enhetschef hemtjänst beslutar om någon från hemtjänsten ska följa med till sjukhus eller inte.
När situationen uppstår på kvällar, nätter och helger kontaktar du Trygghetsjouren på telefonnummer 031-365 85 85
Information och dokumentation
Om den enskilde åker till sjukhus gör du en daganteckning, informerar dina kollegor, administratör och din chef samt hemsjukvården.
Om enskilde enbart har hälso- och sjukvårdsåtgärder informerar du dina kollegor, administratör, din chef samt hemsjukvården.
Vad ska tas med till sjukhuset?
Informera enskilde om att följande bör tas med till sjukhus och hjälp till att packa
· id-handling
· nyckel till bostad
· aktuell medicinlista, den hittar du i hälso- och sjukvårdspärmen
· läkemedel för ett dygn. Ex apodos, ögondroppar och insulin
· inkontinenshjälpmedel för första dygnet
· toalettartiklar
· kläder och skor
Se till att:
När du, efter godkännande av chef eller trygghetsjour, följer med den enskilde till sjukhuset ska du:
· dagtid informera administratör med inriktning planering för att säkerställa att resten av dina besök blir utförda.
· helger, kvällar eller nätter kontakta dina kollegor.
Information om enskilde är inskriven i slutenvård/inlagd på sjukhus eller inte
· Ta reda på om den enskilde är inlagd på sjukhus och ska registreras som frånvarande genom att till exempel ringa till den enskilde eller sjukhuset.
· Registrera frånvaron i Phoniro/Epsilon. Registrera tillfällig frånvaro i Treserva.
· Skriv en daganteckning i Treserva. På helger, kvällar och nätter gör den som tar emot informationen en daganteckning.
· När meddelande om att den enskilde kommer hem läggs slutdatum för frånvaro i Treserva och Phoniro/Epsilon. Skriv en daganteckning i Treserva.
Obs! Kontrollera kontinuerligt frånvaron. Frånvaro i Treserva får aldrig läggas in utan bekräftelse att den enskilde är inlagd på sjukhus.
Inskriven i slutenvård/inlagd på sjukhus innebär att hela omvårdnadsansvaret och det medicinska ansvaret ligger på sjukhuset. Du är inte inlagd om du till exempel besöker en akutmottagning.