Verksamhetshandbok
Äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen
Personal
Arbetsmiljö och hälsa / Arbetsmiljö
ABCD riskbedömning och handlingsplan inför ändringar i verksamheten - Stödmaterial (stödjande dokument)
N160A00105 Version: 11
Gällande from 03/24/2024
Handläggare: Anna Ekstrand, Helene Johnsson, Kristoffer Ljung, Linda Heldebring
Fastställare: Linda 4 Andersson
 

ABCD riskbedömning och handlingsplan inför ändringar i verksamheten

Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete ska du som chef göra en riskbedömning innan ändring av verksamheten genomförs, och avse tiden efter genomförd förändring.


Syftet med riskbedömningen är att, genom åtgärder minimera och/eller eliminera de risker för ohälsa och olycksfall som kan uppstå utifrån en förändring i verksamheten.

En avvägning måste ske mellan det som är normala anpassningar av verksamheten och vad som är ändringar som kan medföra förändrad arbetssituation eller arbetsmiljö för medarbetarna. Det handlar om ändringar som inte utgör del av den dagliga, löpande verksamheten. Exempel på ändringar som föreskrifterna avser är nya eller ändrade lokaler, nya arbetslag/team, nytt arbetssätt, organisationsförändringar och personalneddragningar. Förändringsarbete i sig kan utgöra en risk för ohälsa, vilket också kan tas upp i riskbedömningen.

Det är bra om riskbedömningen påbörjas i ett tidigt skede och den kan ibland behöva göras i flera steg beroende på omfattning av förändringen. Arbetsgivaren behöver inte påbörja en riskbedömning innan förändringen är beslutad. Dock ska riskbedömningen vara genomförd innan förändringen träder i kraft.

Låt samtliga medarbetare och skyddsombud få vara delaktiga under framtagandet av riskbedömningen, exempelvis på APT, för att få en allsidig belysning och en god dialog. Finns inget skyddsombud på arbetsplatsen ska huvudskyddsombudet bjudas in att medverka. Låt riskbedömningen vara öppen för möjliga risker under processens gång.

Ta fram riskkällor som ni tror uppstår efter genomförd förändring och bedöm om dessa kan leda till risker för ohälsa eller olycksfall. Bedöm också om riskerna är allvarliga eller inte. Åtgärda de risker som framkommit. De åtgärder som inte vidtas omedelbart ska skrivas in i handlingsplanen. Ange ansvarig för åtgärden, när åtgärden ska genomföras och när uppföljning ska ske.

En riskbedömning kan inte ändras av parter i samverkansgrupp men ska biläggas som en information utifrån arbetsmiljösynpunkt.

Den mall ni använder er av hittar ni nedan och heter ABCD riskbedömning och handlingsplan inför ändringar i verksamheten. Till detta dokument finns det också en film som ni med fördel tittar på i arbetsgruppen inför att ni ska göra en riskbedömning



ABCD riskbedömning och handlingsplan inför ändringar i verksamheten.docx (182 KB)
Film ABCD riskbedömning.pptx (19848 KB)


2024-03-24 02:00:58
2024-03-22 16:08:22
2024-03-22 16:07:52
Notes Programinformation/LIS/Göteborgs Kommun
Helene Johnsson/AldreVardOmsorg/GBGStad
Helene Johnsson/AldreVardOmsorg/GBGStad
Publicerad
Ändrad
Ändrad

Tidigare fastställare: Helena Söderbäck/AldreVardOmsorg/GBGStad