Webblagret (fd Webbhandboken)
Göteborgs Stad
Bild, rörlig bild och video
För dig som publicerar på goteborg.se (enbart webbilder)
Alt-text och bildtext på goteborg.se - Övrigt dokument

Sidansvarig: Gunilla Eneroth

Alt-text och bildtext på goteborg.se


Alt-texter på goteborg.se
Bilder som förmedlar något ska alltid ha alternativtext (alt-text) som förklarar kort vad bilden föreställer. Alternativtexten syns inte på sidan, men läses upp av uppläsningsverktyg för den som lyssnar på sidan och visas om bilden in kan laddas.
Samma bild kan ha olika alt-text i olika sammanhang, beroende på vad som är viktigt i just den kontexten.


Så här gör du:
Lägg in alt-text genom att högerklicka på bilden, välja Bildegenskaper och lägga in text under Alternativ text.

Tänk på:
· Texten ska vara kort och neutral. Beskriv det som är viktigast i bilden. Den ska inte vara samma som bildtexten. En bild på en fotboll kan ha alttexten ”fotboll” och bildtexten kan till exempel berätta att du kan spela fotboll på onsdagar.

· Du behöver inte berätta att det är en bild. Gå rakt på sak. Texten ska vara kort. Du behöver inte skriva ”Foto av” eller ”Bild på”. Om det är viktigt att det är gammalt gulnat foto eller en illustration så kan det motivera ett undantag.
    · Undvik att beskriva personer. Det är svårt att beskriva hur personer ser ut utan att det blir värderande. Undvik att beskriva utseende om det inte är viktigt i sammanhanget. Det kan vara relevant att en person är äldre, har varselväst eller solglasögon, eller är rullstolsburen. Men det är oftast bättre att skriva barn eller person istället för pojke, flicka, man eller kvinna.
    Porträttbilder på politiker, kan ha alt-texten, "porträttbild på personens namn".


    · I vissa fall räcker inte en alt-text. Om bilden innehåller mycket informationen, som till exempel ett diagram eller en organisationsskiss, så måste det också förklaras i text på sidan. Alt-texten kan då vara ” Diagram över antal smittade. Staplarna blir lägre och lägre. Samma info finns i text på sidan”

    Bilder utan betydelse ska inte ha alt-text eller bildtext
    Om bilden bara är ren utsmyckning så ska du fundera på om den verkligen behövs. En rent dekorativ bild kan ibland vara motiverat, men den ska då inte ha någon bildtext och alt-textfältet ska vara tomt, då hoppar skärmläsar över bilden istället.

    Bildtexter på goteborg.se
    I fältet för bildtext skriver du information om bilden och vem som är fotograf eller illustratör. Bildtexten ska vara begriplig även om du inte ser bilden.

    Detta gäller allmänt om bilder och bildtext:

    · Bildtexten ska beskriva bilden och ange kortfattad information om vad bilden föreställer som till exempel plats, evenemang, säsong.

    · Utnyttja bildtexten. Den är viktig eftersom den ofta fångar läsarna. Se till att bildtexten innehåller information om det viktigaste på sidan. Bildtexten ska vara självbärande information.
    Bildtexten kan också lyfta fram det som bilden illustrerar, till exempel kan en bild på skidskoåkande barn ha bildtexten "Hedens skridskobana håller öppet klockan 10-18 under sportlovet". Alt-texten kan vara ”skridskoåkande barn utomhus”

    · Bilden kan användas som komplement till texten på sidan för att förstå texten bättre. Välj en bild som förstärker informationen i texten.

    · Bilden ska vara relaterad till det innehåll där den publiceras.

    · Det finns hjälptexter vid bildtextfältet som stöd.IV.

    · Om du lägger in bilder i texteditorn så finns inget bildtextfält. Då anger du bildtext och fotograf under varje bild. Använd kursiv text för att särskilja den från övrig text.