Webblagret (fd Webbhandboken)
Göteborgs Stad
Kalendariet, Göteborgs Stads gemensamma
Manualer - kalendariet
Skapa ny och/eller redigera aktivitet i kalendariet - Övrigt dokument

Sidansvarig: Frida Rydeling

Skapa ny och/eller redigera aktivitet i kalendariet



Alla som har ett gbg3000-konto (anställd i Göteborgs Stad) kan logga in i kalendariet. Du kan skapa och uppdatera inne i Översikt – inmatning eller direkt på kalendarium.goteborg.se (centrala kalendariet). Båda sätten kräver att du är inloggad.
    1. Du kan skapa nya, kopiera eller uppdatera befintliga aktiviteter genom att gå in i Översikten – inmatningen. Länk dit finner du i sidfoten (längst ned) på kalendarium.goteborg.se
    2. Du kan också skapa ny aktivitet direkt i kalendariet när du är inloggad. Gå till kalendarium.goteborg.se. Logga in. Klicka på Skapa ny aktivitet.
    3. Skapa en ny aktivtet eller sök fram en publicerad för att kopiera den eller ändra (redigera) i den
    4. Gå till Översikten eller kalendarium.goteborg.se. Sök fram din aktivitet. Logga in. Klicka på Kopiera eller Redigera beroende på vad du vill göra.


Så här skapar du en ny aktivitet både i Översikten och direkt på sidan.

Skapa ny aktivitet
Klicka

Rubrik:
Skriv i aktivitetens namn – skriv inte med versaler, bara första bokstaven.

Aktivitetsdatum:
Välj start- och slutdatum. Är det samma dag väljer du samma datum.

Börjar och slutar:
Klicka eller skriv in start- och sluttid

Återkommande aktivitet:
Om aktiviteten återkommer finns det olika sätt att mata in detta.
Länk till manualen för återkommande aktivitet

Beskrivning:
Skriv ”lagom mycket. Det är bättre för besökaren och det får inte heller plats hur mycket som helst i textrutan.

Berätta vad som ingår i aktiviteten och hur kul det ska bli! Skriv inget här som redan finns med i andra fält som till exempel namn på aktiviteten (rubriken), datum och tid.
Skriv gärna annat som besökaren behöver känna till exempelvis att det är särskilt anpassat för väldigt små barn eller att alla kanske inte kan vara delaktiga på samma sätt om det är en aktivitet som till exempel går ut på att hoppa eller klättra. Här kan du också beskriva konstnad om det inte ryums i fältet för Kostnad, se nedan.

Länka vidare i beskrivningsfältet:
Hänvisa till mer information om det finns, genom att länka till annan plats där det går att läsa mer. Exempelvis till bokningssystem eller annan webbplats.
Skriv länktexten, markera den och välj knappen för att infoga/redigera länk. Se i ”räknaren” nere i högra hörnet i textrutan hur många tecken du får plats med i beskrivningen.


Kostnad:
Om det är gratis, gör ingenting, det är redan i-klickat. Detta gör att besökare som söker på aktiviteter som är gratis får upp alla gratisaktiviteter. Det är viktigt och dessutom ett politiskt önskemål för att underlätta för medborgaren att hitta allt vi ordnar som faktiskt inte kostar något.

Om det kostar pengar klicka i Kostar pengar och skriv in kostnaden. Tänk på att om det krävs årskort ska det stå med. Skriv kortfattat. Om kostnaden behöver beskrivas mer utförligt kan du använda beskrivningsfältet.


Arrangör:
Fyll i arrangör = vilken verksamhet som arrangerar aktiviteten. Om arrangören finns med i serviceguiden eller använts tidigare i kalendariet kommer uppgifterna upp automatiskt när du börjar skriva i namnet och du kan välja i listan. Första gången arrangören ska skrivas in skriver du in alla uppgifterna. Nästa gång du vill använda samma arrangör kommer systemet ihåg namnet och du får upp det som förslag.

Plats:
Fyll i adress och kontaktuppgifter till den plats där aktiviteten äger rum. Ibland är det samma som arrangörens och då ser du redan uppgifterna ( se under Arrangör här ovan) Om aktiviteten sker på annan adress än arrangörens fyller du adressen och kartnålen ska då flyttas till adressen. Om aktiviteten sker på en plats utan gatuadress (skogsbrynet bakom fritidsgården till exempel) ska du istället kunna dra kartnålen till den plats där aktiviteten äger rum.

    Kategorier:
    Välj kategori i listan. Du kan välja upp till tio kategorier. Du måste inte välja kategori för att aktiviteten ska synas. Det är som en hjälp för de besökare som vill söka på kategorier.

    Nyckelord:
    Skriv i nyckelord som hjälper besökaren att hitta rätt. Skriv INTE in information här som redan finns i övriga fält. Om aktiviteten är del av något som samordnas över staden, till exempel sommarlov, höstlov eller kulturkalas, så är det bra om du även har med de nyckelorden. Förvaltningsredaktören i din förvaltning brukar känna till vilka nyckelord som gäller.

    Målgrupp:
    Om aktiviteten vänder sig till ”alla kan du lämna fältet för målgrupp tomt. OM aktiviteten vänder sig specifikt till en eller flera av de listade målgrupperna väljer du i listan.

    Målgrupp kan användas för att lyfta fram alla aktiviteter för exempelvis ungdomar och dels för att hjälpa de besökare som vill hitta specifikt riktade aktiviteter.

    Bild
    Ladda upp eller dra in, max EN bild. Behöver du ändra tar du bort den som ligger innan du laddar upp en ny.
    Det bästa formatet ( storleken) på bilden är 1200x675px och minsta bildformat är 800x450px. Bilden beskärs enligt 16:9. Om bilden är större än rekommenderade storleken beskärs den mot mittten. Bilder som är mindre än minsta rekommenderade måttet visas som en liten bild = ser fult ut.

    Använd inte bilder med text i då de är otillgängliga och blir inte bra när de visas i mindre storlek som på mobilskärmar. Bra att tanka på är att de flesta som besöker kalendariet gör det via mobilen.

    Lägg inte in en bild av en affisch. Det blir alldeles för plottrigt och otillgängligt. Ta hellre en del av affischen om du inte har en annan tydligare bild.

    Gå vidare till förhandsgranskning






    • Publicera direkt eller bestäm när du vill att det ska publiceras
    • Välj Skapa aktivitet när du är klar
    • Om du ser något fel kan du backa tillbaka och rätta till det. Genom att välja Gå tillbaka till föregående steg.




    Om aktiviteten redan är publicerad och du har varit inne och redigerat den står det Spara istället för Skapa aktivitet




    Kopiera en redan publicerad aktivitet
    Kopiera aktivitet kan vara användbart om du vet att många av uppgifterna du matat in kommer att användas i fler aktiviteter.

    Gör så här:
    1. Markera aktiviteten du vill kopiera genom att klicka i cirkeln till höger om aktivieten i översikten
    2. Öppna kopian
    3. Ändra det som ska ändras. Var noga med att kontrollera alla uppgifter i kopian ämndras till de nya uppgifterna, så inte ett gammalt datum eller klockslag ligger kvar till exempel.
    4. Fortsätt som vanligt


    BILDER - Så här ser det ut i kalendariet Webbhandboken