Webblagret (fd Webbhandboken)
Göteborgs Stad
Enhetssida 2.0
Mallpaket, malltexter och instruktioner för vissa typer av enhetssidor
Grundskola - mallpaket (huvuddokument) - Övrigt dokument

Sidansvarig: Gunilla Eneroth

Grundskola - mallpaket (huvuddokument)




Nyheter:
Fritidshem och förskoleklass är inte längre obligatorisk för några sidor. Förskoleklass är inte längre frivilligt och behöver därför inte längre särbehandlas och informationen om fritidshem är ofta så kortfattad att den platsar bättre på sidan "vår skola"
Läsårstider och ledighet sidan "sjukanmälan och ledighet" har tagits bort och informationen om ledighet har flyttat in på " läsårtider, studiedagar" som istället har bytt namn till "läsårstider och ledighet" . Information om sjukanmälan finns direkt under kontakt och på hjärntorget.
En ny obligatorisk sida- Lämna synpunkter har lagts till under "Vår skola"


Grundskolor – obligatoriska och rekommenderade sidor

Här följer en sammanfattning kring hur ni kan tänka när ni skriver och lägger in information och beskrivningar på enhetssidorna. De övergripande rubrikerna följer i stort uppställningen i navigeringen minus kontakter. Tänk på målgruppen när ni skriver och ha ett utifrån-och-in-perspektiv!

Principer för informationen på grundskolornas enhetssidor
Sektors- och områdeschefer har i september 2014 kommit överens om följande principer:
Hur ska enhetssidorna förhålla sig till Hjärntorget? Generell info finns på enhetssidan. För fördjupad info länkas besökaren vidare till Hjärntorget.
Vad ska enhetssidorna har för primär målgrupp? Både föräldrar till presumtiva och nuvarande elever/barn.

Skiss över obligatoriska sidor och ordningsföljd


Här kan du titta på ett exempel på en enhetssida för en grundskola: Exempel grundskola
Där hittar du allt som du behöver veta för att fylla din egen skolsida.

I följande länk kan du se var och vilket innehåll som är gemensamt för alla grundskolor och hur man gör för att redigera sådan information Document Link Icon

VÅR SKOLA (obligatorisk sida)

DETTA SKA TEXTEN INNEHÅLLA:
Basinformation om skolan, antal elever, vilka stadier som finns, antal fritidshem, geografisk placering, eventuell särskild profilering eller pedagogik, se förslag på upplägg här nedan:

    Skolbyggnaden
    När är huset byggt/renoverat? Hur ser inomhusmiljön ut?

    Utemiljön
    Hur ser gården ut och den omkringliggande omgivningen?

    Personal
    Hur många totalt? Har personalen någon särskild kunskapsinriktning (språk, musik etc).

    Profil/inriktning – skolans arbetssätt (stycke på sidan Vår skola eller som egen/egna sidor)
    Finns det mycket information här kan du skapa separata sidor. Sidan kan heta antingen Inriktning eller Profil. Skolans arbetssätt kan du komplettera med som sida om profilen till exempel är idrott eller musik. Är profilen/inriktningen pedagogisk behövs ingen sida om arbetssättet.

    Beskriv vilken inriktning verksamheten har och hur det märks. Ge ett konkret exempel. Om det är speciell pedagogik förklara vad den går ut på.

    Trygghet och trivsel (stycke på sidan Vår skola eller som egen sidor)
    Har ni mycket information här kan du skapa separata sidor.
    Berätta kort om hur ni jobbar för barnens trygghet och trivsel. Sammanfatta innehållet i era handlingsplaner, eventuellt bifoga som tillgängliga pdf:er. Länk till barn- och elevombudsmannen (BEO).

    Exempeltext (ej avstämd): Plan mot diskriminering och kränkande behandling

    I skolan ska alla barn känna sig trygga. I vår Plan mot diskriminering och kränkande behandling kan du läsa mer om hur vi arbetar och vilka rutiner vi har för att motverka diskriminering och kränkande behandling.

    Kommentar: Lägg till själv var man kan hitta planen om ni inte lägger ut den. Hänvisningen ska gälla både nuvarande föräldrar och blivande, även om det kan bli olika hänvisningar för de båda målgrupperna. Det är önskvärt att presentera planen direkt på sidan.

    Om du inte är nöjd
    Om du eller ditt barn upplever något problem i skolan är det oftast bäst att prata direkt med oss i personalen eller med rektorn. Det är rektorn som ska se till att barnen får det stöd de behöver och är den person som beslutar om olika åtgärder. Oftast är detta det enklaste och snabbaste sättet att lösa problemen.

    Om du upplever att du inte blir lyssnad på kan du gå vidare och kontakta områdeschefen för grundskolan i din stadsdel, kontaktuppgifter kan du få från oss eller om du kontaktar stadens kontaktcenter (texten länkad hit: /wps/portal?uri=gbglnk%3aenheter&id=4430)"


    Text för att länka till BEO och Skolinspektionen (avstämd): Om du misstänker att en skola inte följer de lagar och regler som finns, till exempel när det gäller mobbning och kränkande behandling kan du göra en anmälan till BEO (texten länkad till http://www.skolinspektionen.se/beo) och Skolinspektionen (texten länkad till http://skolinspektionen.se/sv/Anmalningar).

    Vi har inte fått svar på om handlingsplanerna måste ligga på sidan eller om räcker det att berätta kort om dem och hänvisa till skolan/Hjärntorget.

    Föräldradialog och elevinflytande (stycke på sidan Vår skola eller som egen sidor)
    Har ni mycket information här kan du skapa separata sidor.
    Finns brukarråd och hur jobbar man med elevinflytande? Kontaktuppgifter till eventuella representanter behöver ni inte lägga här, de kanske finns på Hjärntorget?
    Länk till stadsdelsnämndens politiker.

    Anmäl intresse för att gå på skolan
    Kort info om hur man gör om man vill anmäla sitt barn till skolan samt eventuell blankett.

Valfri information
På sidan Vår skola eller som underliggande sidor har ni så klart möjlighet att berätta mer om er skola. Det kan vara skolans historia eller särskilda projekt som kan intressera en extern målgrupp (t ex vandrande skolbussar, hälsoprojekt på skolan mm).

Om ni använder er av GAFE-sites gäller följande:
Om ni vill använda er webbplats för att visa för medborgare vad som händer på er förskola/skola/gymnasium, kan ni länka från skolans officiella hemsida (goteborg.se/skolansnamn) till de webbplatser du skapat. Lägg informationen på sidan ”Vår skola” under en ny rubrik "Pedagogiska webbplatser".

Här finns information för hur du använder GAFE-sites: https://sites.google.com/a/skola.goteborg.se/gafe-portalen/sites
I det länkade dokumentet "GAFE: Publika sidor i Sites (vägledning för lärare)" på sidan finns information om bland annat hur du länkar tillbaka till goteborg.se.


TIPS!
När ni beskriver er skola, försök tänka på de föräldrar och eventuella framtida elever som ska läsa texten:
Vad kan de tänkas vilja veta? Varför ska de välja just er skola?
Beskriv tydligt och sakligt hur det ser ut och fungerar hos er!


NÅGRA BRA EXEMPEL PÅ HUR DET KAN SE UT
Kort, tydlig text:

"Grundskolan X är en grundskola med totalt cirka xxx elever fördelat på xx klasser. Här finns också x fritidsavdelningar och grundsärskola år 1-6.

Skolan, som är inriktad mot miljö och idrott, ligger i ett lugnt område med naturen som granne.
Här finns också närhet till motionsspår och idrottsanläggning samt goda kommunikationer till centrum.

Vi arbetar mycket för att förebygga mobbning. På X-skolan finns ett väl fungerande skolråd och en aktiv föräldraförening."

Lite mer ambitiös text med överskrifter:
"
Grundskolan X ligger i ett lugnt villaområde i stadsdel XX, nära idrottsanläggning, motionsspår och spårvagnshållplats. Här lägger vi stort fokus på natur och att vara utomhus och röra på oss så mycket som det går under dagarna.

Nya lokaler
Skolan är nybyggd och har 20 klassrum fördelade på tre våningar. Det finns en kafeteria och en stor skolgård med bollplaner, gungor, bänkar och grönområde.
Idrottslektioner sker ofta utomhus eller på den närliggande idrottsanläggningen.


Utbildad personal med språkkunskaper
Vi som arbetar här är legitimerade grundskolelärare, många med inriktning mot naturkunskap, miljö och idrott/hälsa, samt några specialpedagoger.

Skolans inriktning
X-skolan har fokus på natur och idrott. Dagarna innehåller både ute- och inneaktiviteter även om fokus ligger på att vara utomhus så mycket som möjligt.

Vi arbetar mycket för att förebygga mobbning. På X-skolan finns ett väl fungerande skolråd och en aktiv föräldraförening."


SÄRSKILT STÖD OCH ELEVHÄLSA (obligatorisk sida)
På sidan kopplar vi innehållet från denna övergripande sida om särskilt stöd: http://goteborg.se/wps/portal?uri=gbglnk:gbg.page.377acc66-d600-40c3-b1c0-16327771f2d6

Ni kan själva lägga in ett eget brödtextfält om ni vill, om hur ni konkret jobbar på skolan och länka/hänvisa till eventuella kontaktuppgifter för särskilt stöd på skolan.

För elevhälsa har vi en kort gemensam text samt länkar vidare till denna sida: http://goteborg.se/wps/portal?uri=gbglnk:gbg.page.b10a71d4-073b-403d-9c18-a820de021ad3
Vi länkar också till elevförsäkringen här.

Ni kan även här lägga in ett eget brödtextfält om ni vill om hur ni konkret jobbar på skolan och länka till kontaktuppgifter för elevhälsa på skolan.


FRITIDSHEM OCH/ELLER FÖRSKOLEKLASS (obligatorisk sida för de som har fritidshem/förskoleklass)
Kort beskrivning av fritidshem/förskoleklass och eventuellt länk till kontaktsidan med kontaktuppgifter till avdelningarna. Här kan du även beskriva fritidsklubb för er som har detta samt länk till kontaktuppgifter.

Förslag på text för att beskriva förskoleklass och fritidshem:
Förskoleklass, som ditt barn erbjuds samma år som hen fyller sex år, pågår minst fem timmar per dag, är frivilligt och kostar inget.

Fritidshem och fritidsklubb
Fritidshem(kallas även fritids), kan ditt barn vara på före och efter skolan, fram till och med vårterminen då hen fyller 13 år.
Från och med höstterminen det år då eleven fyller tio år kan kommunen istället för fritidshem och familjedaghem erbjuda öppen fritidsverksamhet. Det kallas fritidsklubb.

LÄSÅRSTIDER/STUDIEDAGAR (obligatorisk sida)
Det lokala innehållet per stadsdel är kopplat mot innehållet på denna sida:
www.goteborg.se/wps/portal?uri=gbglnk:gbg.page.89bc849d-4184-4b24-a1bd-e105258a9bc1

Ni kan komplettera ingressen om ni vill att den ska vara unik för varje skola. Ni kanske kan behöva skapa unikt innehåll för varje skola om studiedagarna skiljer sig åt.

SJUKANMÄLAN OCH LEDIGHET (obligatorisk sida)
Här berättar ni hur man sjukanmäler inklusive kontaktuppgifter (t ex länk till hjärntorget) samt vilka regler som gäller för ledighet och hur man ansöker. Har ni blankett för ledighet ska den finnas här.

SKOLMAT/MATSEDEL (obligatorisk sida)
Innehållet är kopplat mot sidan Mat i grundskolan: http://goteborg.se/wps/portal?uri=gbglnk%3agbg.page.b4732579-2d76-4af5-b8aa-41bb230182c5.
Ni kan ändra ingress om ni vill att den ska vara unik för varje skola.


YTTERLIGARE SIDOR
Har ni ytterligare inriktning/verksamhet på skolan, till exempel särskoleklass, kan ni givetvis skapa egna sidor för detta. Särskoleklass kan då läggas före Fritidshem.

TOPPUPPGIFTSPUFFAR PÅ STARTSIDAN
Kontaktuppgifter
Läsårstider/studiedagar
Ledighet och sjukanmälan
Vklass

Ändra inget på dessa puffar, mer än möjligtvis färgen och ordningen.

GEMENSAMMA LÄNKAR PÅ STARTSIDAN (återstår att bestämma)
Så fungerar grundskolan www.goteborg.se/wps/portal?uri=gbglnk:gbg.page.44675082-91ef-4bde-8396-9eb4acefc971
Ansök till förskoleklass
Ansök till fritidshem
Skolverket: http://www.skolverket.se/
Skollagen: http://www.skolverket.se/regelverk/skollagen-och-andralagar
Läroplaner: http://www.skolverket.se/laroplaner-amnen-och-kurser
Skolinspektionen: http://www.skolinspektionen.se